A-kasse står for ”Arbejdsløshedskasse” og udbetaler dagpenge til dig, hvis du bliver arbejdsløs. A-kassen er således din forsikring mod at ende på kontanthjælp, hvis du mister dit arbejde.
Men i modsætning til et forsikringsselskab, tjener A-kassen ikke penge på at forsikre medlemmerne. De administrerer kun de penge medlemmerne indbetaler i kontingent og den statsstøtte a-kasserne modtager til udbetaling af dagpenge. Statsstøtten kommer fra det arbejdsmarkedsbidrag, alle med et arbejde betaler af deres løn. Dagpengene til det enkelte medlem finansieres således med 75 % af arbejdsmarkedsbidraget og 25 % af medlemmernes kontingent.
For at kunne få udbetalt dagpenge, skal du have været medlem af og betalt fast månedligt kontingent til A-kassen i et år, samt leve op til de øvrige lovkrav om at:
- have haft arbejde i minimum 52 uger (1924 timer) de seneste 3 år,
- stå til rådighed for arbejdsmarkedet og
- være aktivt jobsøgende
Du kan læse mere om dagpenge her.
Indholdsfortegnelse
Arbejdsløshedsforsikring
En arbejdsløshedsforsikring er grundlæggende et medlemskab af en a-kasse. Så længe du er medlem af a-kassen, så er du forsikret imod arbejdsløshed. Du skal dog have været medlem af a-kassen i minimum et år, for du kan få udbetalinger fra forsikringen. Se mere under regler og viden om a-kasser. Udbetalinger fra forsikringen kaldes dagpenge.
Det er dog også muligt at tegne en privat arbejdsløshedsforsikring. Denne forsikring kan enten være et supplement til a-kassen eller være en erstatning for a-kassen. Den private arbejdsløshedsforsikring kaldes for lønsikring eller privat jobsikring.
Hvad laver A-kassen ellers?
Ud over dagpengene administrerer A-kassen udbetaling af feriedagpenge, efterløn og orlovsydelser, f.eks. orlov i forbindelse med børnepasning og barsel.
Samtidig sørger de også for at holde jævnlige opfølgningssamtaler med de arbejdsløse for at sikre, at de er aktivt jobsøgende, ligesom de har mulighed for at sende dem på kurser, så de får større chancer for at komme tilbage på arbejdsmarkedet igen. Endvidere indberetter de oplysninger om de ledige til jobcentrene.
Fuldtids- eller halvtidsforsikret
Generelt kan du være medlem af en a-kasse som halvtids- eller fuldtidsforsikring.
- Halvtidsforsikret medlemskab kan tegnes af alle, der arbejder 30 timer eller mindre hver uge. Som halvtidsforsikret vil du kun modtage omkring 60 % af det fulde dagpengebeløb, hvis du bliver arbejdsløs.
- Fuldtidsforsikret medlemskab kan tegnes af alle, der arbejder over 30 timer om ugen
Skifter dit ansættelsesforhold kan du skifte medlemskab.
A-kassernes historie
A-kasserne opstod i slutningen af 1800-tallet og var oprindelig en sammenslutning af mennesker inden for et bestemt geografisk område, der gik sammen om at sikre hinanden en vis form for indtægt, hvis de blev arbejdsløse. Det krævede dog, at der var mange, der var i arbejde, for at det var muligt at forsørge dem, der ikke var.
Senere kom fagforeningerne til og begyndte at oprette nationale a-kasser inden for det fagområde, de organiserede. Det gav en bedre økonomi i a-kassen, men det var dog ikke altid helt nok til at dække udgifterne inden for visse faggrupper eller i forbindelse med kriser i en bestemt branche. Herhjemme gik staten derfor omkring 1907 ind og begyndte at give tilskud til a-kasserne, for at sikre at der altid var midler nok.
Se også vores andre begrebsforklaringer
A-kasseAnsættelsesforhold
Arbejdsaktivering
Arbejdsgiver
Arbejdsløs
Arbejdsmarkedsydelse
Arbejdsmiljø
Arbejdsstyrke
Arbejdsvilkår
Dagpenge
Dagpengeperiode
Dagpengesats
Efterløn
Fagbevægelsen
Fagforening
Faggruppe
Feriedagpenge
Ferieregler
FOA
Genoptjeningskrav
Jobrotation
Karensperiode
Ledighedsperiode
Lockout
Lønmodtager
Lønsikring
Mindsteløn
Opsigelsesvarsel
Overenskomst
Pension
Selvstændig
Supplerende dagpenge
Tillidsvalgt
Trepartsforhandling
Ufaglært og faglært