Når du tager arbejde hos et firma, indgår du et ansættelsesforhold. Firmaet bliver din arbejdsgiver og du bliver lønmodtager. Reglerne for dit ansættelsesforhold bliver defineret i en ansættelseskontrakt, som begge parter underskriver og skal rette sig efter. Den dikterer en række regler omkring løn, ferie, arbejdstid og din generelle ret og pligt som lønmodtager.
Reglerne for ansættelsesforholdet afgøres af, hvorvidt du er offentligt (stat, regioner og kommuner) eller privat (privatejet firma) ansat, samt hvorvidt der er indgået en overenskomst mellem din arbejdsgiver og en fagforening. Er der det, var det tidligere et krav, at du er organiseret i den pågældende fagforening, for at kunne arbejde i virksomheden. Dette krav er i dag erstattet af loven om foreningsfrihed, der fastslår, at du ikke kan påtvinges en bestemt fagforening for at kunne blive ansat.
Grundlæggende set findes der fire forskellige love om ansættelsesforhold, nemlig:
- Funktionærloven, der gælder for hovedparten af alle ansatte i dag, der har nærmere definerede arbejdsfunktioner og har mere end 8 arbejdstimer om ugen.
- Tjenestemandsloven, der følger for ansatte med bestemte jobfunktioner i staten og folkekirken. Selv om loven stadig gælder, sker der ikke nyansættelser efter den, da det er meget dyrt for det offentlige af afskedige tjenestemænd.
- Sømandsloven, der gælder for ansatte på dansk registrerede skibe i dansk og udenlandsk farvand
- Lov om visse arbejdsforhold i landbruget, der gælder for ansatte på gårde og i private hjem, der får alle måltider som en del af deres løn.
Generelle regler for dit ansættelsesforhold
I dit ansættelsesforhold skal du først og fremmest udføre det arbejde, der er aftalt med arbejdsgiveren. Det kaldes arbejdsforpligtelsen og nægter du at udføre det aftalte arbejde, er det lydighedsnægtelse. Det kan du blive bortvist for, med mindre der er tale om, at du er blevet pålagt at udføre ulovlige opgaver eller opgaver, der ikke på forhånd har været aftalt ved ansættelsesforholdets indgåelse.
Du er også forpligtet til at udføre dit arbejde i et passende tempo og i den bedst mulige kvalitet. Men hvor du kan blive opsagt, såfremt du bevidst arbejder for langsomt, kan du ikke opsiges, hvis det arbejde du leverer er fejlbehæftet eller i for ringe kvalitet. Men retter du ikke op på kvaliteten af dit arbejde efter at have fået det påtalt eller er fejlene af så grov karakter, at det kan skade arbejdsgiveren, kan denne opsige dig med gældende varsel for den lov eller overenskomst, du er ansat efter.
Mht. til arbejdstid er der ikke længere andre generelle regler end, at arbejdstiden gennemsnitlig ikke må være på mere end 48 timer pr. uge og at der som minimum skal være 11 timers pause mellem at arbejdstiden slutter og en ny arbejdsperiode begynder.
Selv om der ikke står noget om overarbejde i din ansættelseskontrakt, har du dog en vis forpligtelse til at udføre det, hvis det er nødvendigt for virksomhedens drift. Overarbejdet skal dog kun være af midlertidig karakter og f.eks. ikke forekomme fast hver dag eller på bestemte dage hver uge. Hvorvidt du skal have særlig overtidsbetaling eller kan afspadsere overarbejdet, bestemmes af arbejdsgiveren.
Du er også berettiget til at afholde ferie efter nærmere aftale med arbejdsgiveren, hvis du har optjent ferie hos denne i optjeningsperioden fra 1. maj til 30. april året før. Har du ikke det, kan du få feriepenge fra feriefonden (hvis du feriepenge til gode fra en tidligere arbejdsgiver) eller din a-kasse (hvis du var arbejdsløs i hele eller noget af optjeningsperioden).
Kan I ikke blive enige om tidspunktet, er det arbejdsgiveren, der bestemmer, hvornår du kan holde ferie. Dog har du ret til minimum to ugers sammenhængende ferie i perioden mellem 1. maj og 30. september. Bestemmer arbejdsgiveren ferieperioden, skal denne varsels senest 3 måneder før første feriedag.
Udover ovenstående skal du overholde de regler, som din arbejdsgiver fastsætter for arbejdspladsen. De findes i personalehåndbogen, der på det nærmeste er en form for husregler for arbejdspladsen. De omfatter regler om
- hvordan du melder dig syg,
- hvilken påklædning og sprogbrug du skal føre, når du er på arbejde,
- hvad du må bruge firmaets e-mail-adresser og internet til,
- indtagelse af alkohol, rygning og
- under hvilke forudsætninger du kan forlade arbejdspladsen uden aftale.
Se også vores andre begrebsforklaringer
A-kasseAnsættelsesforhold
Arbejdsaktivering
Arbejdsgiver
Arbejdsløs
Arbejdsmarkedsydelse
Arbejdsmiljø
Arbejdsstyrke
Arbejdsvilkår
Dagpenge
Dagpengeperiode
Dagpengesats
Efterløn
Fagbevægelsen
Fagforening
Faggruppe
Feriedagpenge
Ferieregler
FOA
Genoptjeningskrav
Jobrotation
Karensperiode
Ledighedsperiode
Lockout
Lønmodtager
Lønsikring
Mindsteløn
Opsigelsesvarsel
Overenskomst
Pension
Selvstændig
Supplerende dagpenge
Tillidsvalgt
Trepartsforhandling
Ufaglært og faglært