Her kan du læse alt det, du har brug for at vide om Min A-kasse. Det kan være svært at finde hoved og hale i de mange muligheder, der er, når det kommer til a-kasser. Derfor har vi gjort det nemt for dig. Du kan læse meget mere om Min A-kasse lige her. Du finder informationer om selve a-kassen og deres tilbud til dig. Du kan også få information om, hvad en a-kasse egentlig er. Og så kan du blive klogere på, hvorfor du bør have en a-kasse.
Besøg Min A-kasse herIndholdsfortegnelse
Hvad er en a-kasse?
Lad os først komme omkring a-kassen. For hvad handler det egentlig om, når vi taler om dette? En a-kasse er en organisation, der sørger for at sikre dig som arbejdsløs. Lige meget om du er studerende, selvstændig eller lønmodtager. Det er for alle en god idé at have en a-kasse, hvis du vil føle dig sikker hver eneste dag.
En a-kasses primære opgave er at udbetale dagpenge til dig. Dette er din garanti for at få en månedlig indkomst, der er langt højere end kontanthjælpen. Alt afhængig af din anciennitet på arbejdsmarkedet og uddannelse, vil din dagpengesats blive udregnet. For at du kan få ret til dagpenge, skal du have optjent disse inden. Derfor skal du altid have været medlem i minimum 12 måneder. Du kan læse om dine muligheder for at få dagpenge i udlandet her. Der er nemlig nogle helt særlige regler.
En a-kasse har også mange andre opgaver. I de senere år er der blevet uddelegeret flere opgaver til a-kasserne. De står også for administration af f.eks. feriedagpenge, orlovsydelser og efterløn. Samtidig skal de sørge for opfølgende samtaler med dig, hvis du bliver arbejdsløs. Og så sender de alle data til jobcentrene, så du kan komme i arbejde igen. Din a-kasse er altså din støtte, hvis du bliver arbejdsløs. Det giver dig en økonomisk tryghed, mens du søger et nyt job og en ro i forhold til arbejdslivet.
Der findes mange forskellige a-kasser, og mange arbejder sammen med en fagforening. Men der kan være stor forskel på de forskellige a-kasser. Deres størrelse varierer i høj grad, da nogle er gamle og andre nye. Her er Min A-kasse end af de helt gamle spillere på markedet. Samtidig er der også mange a-kasser, der er tilegnet en bestemt gruppe. Dette bliver vurderet ud fra faglige kompetencer og uddannelsesniveau. Det betyder, at der er a-kasser for f.eks. humanister, hvor de har et speciale inden for dette område.
Hvem kan blive medlem?
Når vi taler om en a-kasse helt generelt, handler det om den respektive a-kasse. Der er forskellige krav alt afhængig af den a-kasse, du har i kikkerten. Som nævnt ovenfor, så er der mange, der har ekspertise inden for et bestemt område. Derfor bør du altid vælge en a-kasse, der har en bred viden inden for dit felt. Det kan også være en fordel med en a-kasse, der kan gribe omkring alle uddannelser. Så slipper du også for at skulle skifte, hvis du vælger en ny karrierevej.
De eneste regler, der er for et medlemskab, er, at du skal være 18 år og bosat i Danmark. Disse krav finder du hos langt størstedelen af de danske a-kasser. Samtidig er det for studerende næsten altid gratis at være medlem af en a-kasse.
Besøg Min A-kasse herHvem er Min A-kasse?
Men hvem er Min A-kasse så? Her finder du en af de store og gamle spillere på markedet. Min A-kasse er en LO a-kasse. Her er der plads til både de studerende, de selvstændige og lønmodtageren. Selve organisationen blev stiftet tilbage i 1914, og dermed er det en af landets ældste a-kasser. Min A-kasse startede som en lille organisation for en bestemt gruppe fagmedlemmer. Men senere har den udviklet sig til at være en a-kasse, hvor der er plads til alle. I dag er der over 91.000 medlemmer i Min A-kasse. Samtidig har de en række af gode samarbejder med faglige organisationer. Her finder du 14 af slagsen, og det er blandt andet:
- Business Danmark
- Dansk Told- og Skatteforbund
- Forbundet af Kirke- og kirkegårdsansatte
- Fængselsforbundet
- PROSA
- Serviceforbundet
I de senere år har de også fusioneret med Business Danmark, Serviceforbundet og PROSA. Det har gjort dem til en af de helt store a-kasser med omkring 120 ansatte fordelt rundt omkring i landet. De har afdelinger i Aalborg, Aarhus Fredericia, København og Valby.
Hvad kan de tilbyde?
Min A-kasse har selvfølgelig en lang række af forskellige ydelser, som du kan få gavn af. Er du ledig i en periode, vil de stå for at udbetale dine dagpenge. Arbejder du under 30 timer, er du kun deltidsforsikret. Det betyder, at du kun kan søge supplerende dagpenge. Dette gælder dog for alle a-kasser. Men de kan også meget andet end at udbetale dine dagpenge.
Du finder en komplet guide til, hvad du skal gøre, hvis du bliver ledig. De sørger for at tage dig i hånden og hjælpe dig godt videre. Samtidig tilbyder de møder på jobcenter og i din a-kasse. Du skal ned til f.eks. Min A-kasse Aarhus og have opfølgende samtaler omkring din aktuelle situation. Det betyder også, at du vil blive hjulpet bedst muligt på vej mod et nyt job.
De tilbyder også CV-samtaler. Som ledig skal du indgå i et obligatorisk vejledningsforløb hos Min A-kasse. Her får du et indblik i blandt andet dagpengereglerne. Samtidig er formålet at klarlægge, hvilken retning du vil bevæge dig i inden for arbejdsmarkedet. Den første samtale, som Min A-kasse tilbyder dig går på at afklare:
- Hvilke kvalifikationer og ressourcer har du med dig?
- Hvad er dine ønsker, drømme og muligheder?
- Hvad er dine muligheder for en uddannelse?
Min A-kasse er meget fleksible og sørger for at afsætte den tid, du har brug for. Samtidig vil I arbejde på dit CV. Dette skal bruges på blandt andet jobnet.dk. På den måde er du dækket godt ind i forhold til at være synlig på arbejdsmarkedet. Du skal også udfylde en jobblog hos Min A-kasse. Du skal nemlig stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis du vil modtage dagpenge. Du kan læse meget mere om denne jobblog her. Min A-kasse har nemlig gjort det let og overskueligt for dig.
Min A-kasse vil også udarbejde en detaljeret plan for dig og dit forløb. På den måde kan du føle dig i trygge hænder. Det er en vurdering af, hvordan de kan formidle dig et arbejde og forbedre dine muligheder. Det kan f.eks. være supplerende uddannelse eller et aktiveringstilbud for dig. Er du under 25 år, så kan du inden for de første seks måneder komme på højskole. Her vil du have ret til 50% af den højeste dagpengesats under dit ophold.
Besøg Min A-kasse herSelvbetjening
Min A-kasse selvbetjening er en god mulighed for dig. Du finder det hele på minakasse.dk, hvor du nemt kan logge ind. Min A-kasse selvbetjening hjælper dig med alt det, du har brug for af oplysninger. Her har du mulighed for at gøre en lang række af forskellige ting selv. Det sparer dig både for tid og besvær. Du skal nemlig ikke sidde i kø på telefonen eller vente på et svar via mail.
Der er forskellige funktioner i selvbetjeningen. Først og fremmest har du din forside. Her kan du få et hurtigt overblik over din situation. Du finder også din mailboks, hvor du vil få al relevant post. Der er også mulighed for at se status på forskellige opgaver. Og så finder du en dagpengetæller og en udbetalingskalender. Dagpengetælleren kan være en stor hjælp for dig. Så kan du holde helt styr på, hvor mange måneders dagpenge du har tilbage.
Foroven kan du vælge mellem følgende kategorier:
- Dagpenge
- Efterløn
- Ferie
- Job og møder
- Medlemskab
Disse skal du vælge imellem, hvis du skal undersøge noget helt bestemt. De giver dig et bedre overblik over dine muligheder og gør det nemmere at finde rundt i selvbetjeningen. Du kan finde selvbetjeningen lige her. Du skal blot bruge dit NemID, når du skal logge ind på Min A-kasses selvbetjening.
Dagpenge og lønsikring
Der er en række krav til dig, der gerne vil modtage dagpenge. Det er nemlig vigtigt, at du altid står til rådighed for arbejdsmarkedet. Du skal opfylde følgende krav, der dækker rådighedsforpligtelsen:
- Bor og opholder dig i Danmark
- Er tilmeldt på Jobcentret og har et relevant CV på Jobnet.dk
- Møder op til alle samler med a-kasse og Jobcentret
- Står 100% til rådighed for arbejdsmarkedet.
- Er aktivt jobsøgende hver uge
- Søge konkrete jobs, som Min A-kasse eller Jobcentret henviser dig til
- Søger helårsarbejde og ikke kun sæsonarbejde
- Du skal søge arbejde inden for dit fagområde, hvis du er uddannet
Opfylder du disse krav, så kan du altid få dine dagpenge. Du skal dog have optjent disse først. Derfor skal du have været medlem i minimum 12 måneder, inden du har ret til dagpenge. Hos Min A-kasse oplyser de dig meget grundigt om dine rettigheder. De nævner, at systemet skelner mellem forskellige måder at optjene dagpenge på. Det kan du finde mere information om lige her. Her bliver der svaret på mange af de spørgsmål, du måtte have til Min A-kasse. Du kan også finde Min A-kasses kontaktoplysninger på hjemmesiden.
Men når det kommer til dagpengesatsen, så får du hos Min A-kasse tæt på højeste sats hver gang. Denne sats udregnes på baggrund af dine sidste 24 måneders lønindtægt. De 13 bedste måneder er dem, som din dagpengesats bliver beregnet med udgangspunkt i. Den maksimale dagpengesats for dig er 18.866 kr., hvis ikke du har en lønsikring.
Vil du gerne være sikret en høj indkomst hos Min A-kasse, hvis du står uden job? Så kan du få dig en tillægsydelse. Denne kaldes for en lønsikring. Sammen med Marsh og Europæiske Rejseforsikring tilbyder Min A-kasse en særlig lønforsikring til dig. Her vil du blive sikret 80% af din nuværende løn, hvis du bliver arbejdsløn. Det betyder, at forsikringen betaler det resterende beløb efter dagpengesatsen. Det kan være en stor fordel for dig, der i dag får en god løn.
Hvis du vil tegne en lønsikring, så skal du have arbejdet mere end 30 timer det sidste halve år. Du skal også have arbejder selv måneder efter forsikringens ikrafttrædelse. Din forsikringspræmie vil være på 3,8%. Har du derfor brug for at få udbetalt 5.000 kr. om måneden oven i dagpengene, så koster det dig 190 kr.
Besøg Min A-kasse herMin A-kasse dagpengesats
Lad os hurtigt kaste et blik på, hvor meget du kan få i dagpenge hos Min A-kasse. Du kan maksimalt få 18.866 kr. hver måned i dagpenge. Det handler som nævnt om din anciennitet og dit aktuelle lønniveau. Dette gælder for dig, der er fuldtidsforsikret. Arbejder du derimod 30 timer eller mindre om ugen, skal du have en deltidsforsikring. Her kan du maksimalt få 12.577 kr. hver måned i dagpenge.
Er du nyuddannet, så er dine satser lidt anderledes. Har du forsørgerpligt og er fuldtidsforsikret, så kan du maksimalt få 15.470 kr. om måneden. Er du deltidsforsikret, så kan du få 10.313 kr. Som nyuddannet uden forsørgerpligt, så kan du få 13.489 kr. som fuldtidsforsikret. Er du kun deltidsforsikret, så får du 8.993 kr. om måneden.
Der er også en efterlønssats. Her får du som fuldtidsforsikret 18.866 kr. og som deltidsforsikret 12.577 kr. Her er der nogle procentvise afvigelser.
Derfor skal du vælge Min A-kasse
Når det kommer til at træffe den endelige beslutning, kan det blive svært. Her får du nogle af de gode fordele ved Min A-kasse. En stor fordel er a-kassens størrelse. Jo flere medlemmer, desto flere er I til at betale udgifterne. Det betyder for dig, at du vil få så billig en a-kasse som muligt. Samtidig finder du Min A-kasse i både Aarhus, på Sjælland, i Fredericia og Aalborg. Du kan altså altid finde en afdeling tæt på dig.
A-kassen er en af de gamle på markedet. Det betyder for dig, at de har et godt blik for mange forskellige fagområdet. Med mange års erfaring har de en anden historie end mange andre. Det betyder for dig, at du får en a-kasse, der kan gribe om det meste. Samtidig skal du ikke bekymre dig om at skifte a-kasse. Du kan nemlig blive her lige meget din karrierevej eller uddannelse. Dette kan give dig meget mere ro i hverdagen.
Du får også en a-kasse, der har nogle gode aftaler med faglige organisationer. Og med en velkendt a-kasse, så er der også gode kontakter. Det kan resultere i muligheden for et netværk igennem din a-kasse.
Besøg Min A-kasse herSærligt øje for de studerende
Hos Min A-kasse er der plads til alle. Især som studerende får du meget som medlem her. Det er både som universitetsstuderende, lærling og elev. Her får du et gratis medlemskab, indtil du er færdig. Her kommer der nogle gode grunde til at blive medlem som studerende.
Først og fremmest får du mulighed for dagpenge dagen efter endt uddannelse. Du skal ikke betale for dit kontingent inden da. Det eneste det kræver er, at du har været medlem i minimum 12 måneder. Samtidig har du mulighed for at deltage gratis i foredrag og workshops. Det kan være workshops omkring, hvordan du skaber et godt netværk. Det kan også være et foredrag med gode råd til jobsamtalen. Eller det kan være en praktisk workshop med fokus på at udarbejde et knivskarpt CV.
Samtidig kan du få hjælp til at få taget det perfekte billede til dit CV og LinkedIn. Et godt billede kan være afgørende for dig. Her får du taget et professionelt billede til formålet. Det vil øge muligheden for at give et godt førstehåndsindtryk hos en mulig arbejdsgiver. Her får du glæde af Min A-kasses samarbejde med en dygtig fotograf. På Minakasse.dk bliver datoer annonceret, og ofte kan du også se det på Facebook.
Hvis du går og drømmer om din egen virksomhed, så er der også hjælp at hente. Min A-kasse har flere medarbejdere, der kan give dig gode råd og vejledning. Her kan du få hjælp til det hele. Det gælder både det juridiske og økonomiske. På den måde kan du være godt klædt på til at blive selvstændig.
Du kan også få individuel karrierevejledning. Her sidder nogle dygtige jobkonsulenter klar til at hjælpe dig godt på vej. Du kan få denne job- og karriererådgivning, så du kan få kendskab til processen efter uddannelse. Det kan være jobansøgningen, selve søgningen og dit CV. Der er også mulighed for stresscoaching.
Sidst er det værd at nævne et godt tilbud til dig, der elsker at læse. Du kan få gratis e-bøger om alverdens emner relateret til arbejdsmarkedet. De kan omhandle alt fra jobsøgning til dagpengeregler. Min A-kasse har skrevet flere af disse små bøger. De er skrevet i et venligt sprog, der gør det nemt at forstå. Som medlem får du fri adgang til disse. Og er du mere til fysiske bøger, så kan du også få dem sådan.
Priser på a-kassen
Prisen på a-kassen hos Min A-kasse afhænger af nogle forskellige faktorer. Først og fremmest betyder dit uddannelsesniveau noget for prisen på din a-kasse. Er du studerende, så er det nemlig gratis for dig. Dette gælder indtil, at du er færdig. Du skal bare være under uddannelse og under 30 år. Her er det vigtigt, at du stadigvæk melder ind inden 12 måneder i forvejen. Ellers vil du få en karensmåned, før du kan få udbetalt dagpenge.
Samtidig er det afgørende for dig, om du vil betale et efterlønsbidrag. Dette bidrag giver dig mulighed for at gå på efterløn. Du skal betale dette i en årrække, før du får muligheden. Vælger du at betale efterlønsbidrag, så koster din a-kasse flere kroner hver måned. Og så skal du finde ud af, om du skal være fuldtidsforsikret eller deltidsforsikret. Er du fuldtidsforsikret, så arbejder du 30+ timer om ugen. Er du deltid, så er det 30 timer eller derunder.
Kigger vi på priserne fra Min A-kasse, så er den mest almindelige pris 978 kr. om måneden. Dette er prisen for en fuldtidsforsikring inklusiv efterlønsbidrag. Er du deltid, så skal du slippe 690 kr. for det samme. Vælger du efterlønsbidraget fra, så skal du af med 470 kr. som fuldtidsforsikret. Vil du have en deltidsforsikring, så bliver det 352 kr. hver måned.
Besøg Min A-kasse herLønsikring hos Min A-kasse
Min A-kasses lønsikring er også en god mulighed for dig. Her får du muligheden for at sikre din indtægt ved arbejdsløshed. Min A-kasse samarbejder med Alka. Det betyder, at de har udformet en attraktiv lønforsikring. Denne lønsikring fra Min A-kasse vil give dig et økonomisk sikkerhedsnet, hvis du bliver ledig.
Denne lønsikring kan du blive forsikret op til 80%, vurderet ud fra din nuværende løn. Der er nogle krav hos Min A-kasse, hvis du skal have lov til at tegne en lønsikring:
- Du skal være medlem af a-kassen
- Du skal være arbejde og have mindst 16 ugentlige arbejdstimer
- Du skal være ansat som lønmodtager hos en arbejdsgiver med dansk CVR
- Du skal være mellem 18-59 år.
- Din månedsløn er på mindst 24.500 kr.
Prisen på din lønsikring afhænger af den procentvise sats, som du gerne vil have udbetalt. Det vil sige den procentdel af din løn, som du gerne vil sikres. Du kan maksimalt vælge 80%. Samtidig skal du betale skat af de penge, du modtager fra forsikringen. Til gengæld er indbetalingerne til denne lønsikring fradragsberettiget for dig. Du kan få et overblik over en pris, hvis du anvender Alkas beregner her.
Sådan bliver du medlem
Det kræver ikke det store at blive medlem hos Min A-kasse. De har gjort det nemt for dig, og det hele sker på minakasse.dk. Det er lige meget om du skal meldes ind hos Min A-kasse Aarhus eller Min A-kasse Aalborg. Du skal udelukkende klikke dig videre på hjemmesiden, hvor du kommer ind på en ansøgningsside. Her skal du give en række oplysninger og efterfølgende afvente en tilbagemelding.
Det er altså nemt at blive medlem her. Efterfølgende skal du bare benytte dig af selvbetjeningen. Du vil få tilsendt et girokort ved første betaling. Det giver dig også muligheden for at tilmelde dig betalingsservice, hvilket kan være en god idé. Så slipper du for at indbetale via et girokort hvert kvartal.
Har du brug for hjælp, så kan du altid kontakte Min A-kasse. Du kan altid ringe til dem, men de har dog lukket om onsdagen. Ellers har du mulighed for at sende en mail. De vil samtidig stå for at flytte dig fra din gamle a-kasse.
Besøg Min A-kasse her