Opsigelsesvarsel betegner hvor lang tids varsel, du skal have din opsigelse med. Opsigelsesvarslet følger funktionærloven og afhænger af, hvor længe du har arbejdet i den virksomhed, du er ansat i på fyringstidspunktet.
De generelle retningsliner på området dikterer, at du har nedenstående varsler til udgangen af en kalendermåned. Har du været ansat i:
- Indtil 6 måneders ansættelse, har du 1 måneds varsel.
- Mellem 6 måneder og 3 år, har du 3 måneders varsel.
- Mellem 3 og 6 år, har du 4 måneders varsel.
- Mellem 6 og 9 år, har du 5 måneders varsel
- Efter 9 års ansættelse har du 6 måneders varsel
Så har du været ansat i under et halv år, kan din arbejdsgiver fyre dig i slutningen af den ene måned med afslutning af ansættelsesforholdet til udgangen af den kommende måned.
Din ansættelseskontrakt kan dog godt give dit bedre vilkår og i dag er det oftest almindeligt, at de første tre måneder anses for prøvetid, hvor du eller din arbejdsgiver kan opsige ansættelsesforholdet med 14 dages varsel og du får 3 måneders varsel, så snart de tre måneders prøvetid er overstået.
Fratrædelsesgodtgørelse
Har du været ansat efter funktionærloven i over 12 år i den samme virksomhed, har du ved opsigelse krav på en fratrædelsesgodtgørelse svarende til 1 måneds løn. Har du været ansat i samme virksomhed i 17 år, har du krav på 3 måneders løn i fratrædelsesgodtgørelse. Godtgørelsen kommer til udbetaling i forbindelse med den sidste lønudbetaling.
I fratrædelsesgodtgørelsen indregnes din pensionsandel, samt eventuelt skattemæssig værdi af fri telefon, privat kørsel i firmabil og andre frynsegoder. Men du får ikke feriegodtgørelse indregnet i din fratrædelsesgodtgørelse.
Fratrædelsesgodtgørelsen kommer også til udbetaling, selv om du finder et andet job inden udgangen af din opsigelsesperiode.
Se også vores andre begrebsforklaringer
A-kasseAnsættelsesforhold
Arbejdsaktivering
Arbejdsgiver
Arbejdsløs
Arbejdsmarkedsydelse
Arbejdsmiljø
Arbejdsstyrke
Arbejdsvilkår
Dagpenge
Dagpengeperiode
Dagpengesats
Efterløn
Fagbevægelsen
Fagforening
Faggruppe
Feriedagpenge
Ferieregler
FOA
Genoptjeningskrav
Jobrotation
Karensperiode
Ledighedsperiode
Lockout
Lønmodtager
Lønsikring
Mindsteløn
Opsigelsesvarsel
Overenskomst
Pension
Selvstændig
Supplerende dagpenge
Tillidsvalgt
Trepartsforhandling
Ufaglært og faglært