Her kan du læse mere om regler og viden i forhold til a-kasser og fagforeninger. Herunder dagpengeregler og barselsregler mv. Støder du på ord, hvor du ikke er helt sikker på betydningen, så besøg vores begrebsforklaringer, hvor vi forklarer de mange specielle udtryk ift. a-kasser.
Indholdsfortegnelse
Hvordan bliver jeg medlem af en a-kasse?
Det er heldigvis let. Besøg a-kassens hjemmeside og tilmeld dig via en tilmeldingsformular. Det er naturligvis forskelligt, hvor du kan finde denne formular, men da a-kasserne hungrer efter nye medlemmer, så er det altid synligt fra forsiden.
Hvornår kan jeg få dagpenge?
Du skal være medlem af en a-kasse i mindst et år, før du kan få udbetalt dagpenge. Er du ikke allerede medlem, så besøg vores a-kasse oversigt med det samme, og meld dig ind. Det er vigtigt at gøre det så hurtigt som muligt, så du kan nå at optjene din ret til dagpenge.
Hvordan får jeg dagpenge?
Opfylder du kriterierne for dagpenge (medlem af a-kasse i et år), så skal du udfylde en ledighedserklæring fra din a-kasses hjemmeside, samt melde dig ledig hos jobcenteret.
Kan mit kontingent til a-kassen trækkes fra i SKAT?
Ja, kontingentet er fuldt fradragsberettiget. For hver 100 kr. du betaler til en a-kasse, så får du 33 kr. retur i fradrag. Er du yderligere medlem af en fagforening, så kan kontingentet her også trækkes fra.
Skal jeg betale skat af mine dagpenge?
Ja, dine dagpenge tæller som almindelig løn. Skatten er derfor den samme om du får pengene som løn eller som dagpenge.
Kan jeg melde mig ind i en a-kasse imens jeg er på barsel?
Ja. Hvis du er i et fast fuldtidsjob, men væk på barsel, så kan du fint melde dig ind i a-kassen.
Kan jeg få dagpenge imens jeg er på barsel?
Ja, men så hedder det barselsdagpenge. Barselsdagpenge har samme sats som almindelige dagpenge. Du får altså samme beløb i dagpenge, når du går på barsel. Forskellen er, at du på barsel ikke længere er til rådighed for arbejdsmarkedet. Derfor skal du senest 8 uger efter fødslen anmelde dit fravær/barsel til din a-kasse.
Kan jeg være medlem af en a-kasse uden fagforening?
Tidligere var A-kasserne tilknyttet en fagforening, som du også skulle være medlem af, for at kunne få udbetalt dagpenge. Dette krav er væk i dag og du kan derfor sagtens nøjes med at være medlem af a-kassen.
Det betyder dog, at du f.eks. ikke kan få hjælp og juridisk bistand i forbindelse med din afskedigelse. Den slags opgaver ligger nemlig ikke i A-kassen men i fagforeningen. Så har du brug for den form for bistand, skal du være medlem af en fagforening – det er ikke nok med A-kassen.
Sammenhængen mellem a-kasse og fagforening er dog ikke helt forsvundet. For selv om der i dag ikke er et krav om medlemskab af den fagforening, A-kassen udspringer fra, optager mange fagforeninger stadig kun medlemmer, der er beskæftiget inden for det fagområde, som fagforeningen dækker.
Der findes dog også A-kasser, der ikke udspringer fra en fagforening eller som stammer fra en af de såkaldte ”gule fagforeninger”, der optog alle faggrupper. I modsætning til de “gamle” A-kasser optager disse alle lønmodtagere og nogle af dem har også en særlig afdeling for selvstændige.
Kan jeg få karantæne fra a-kassen?
Du kan få en karantæne på 3 uger fra a-kassen, hvis du selv opsiger dit job, eller selv er skyld i opsigelsen. Du kan ligeledes få karantæne, hvis du holder orlov fra dit arbejde. Desuden kan du få karantæne i en række tilfælde, hvor du ikke opfylder dine “forpligtelser” som ledig. Dette kan f.eks. være hvis du afslår et formidlet arbejde eller hvis du udebliver i forbindelse med et uddannelsespålæg.
Hvornår bør jeg melde mig ind i en a-kasse?
Det bør du gøre med det samme. Du skal være medlem af en a-kasse i mindst et år, før du kan få udbetalt dagpenge. Det er derfor vigtigt at melde sig ind i god tid. Dette gælder også hvis du er studerende. Som studerende er der flere steder at du kan være gratis medlem af a-kassen. Du kan dermed optjene din ret til dagpenge inden du afslutter din uddannelse.
Kan jeg frit skifte a-kasse?
JA. Du skal optjene et års anciennitet før du kan få dagpenge. Denne anciennitet følger dog dig, så det er ikke nødvendigt at være medlem af den samme a-kasse i hele perioden. Fortryder du dit valg af a-kasse, så kan du frit vælge en ny a-kasse.
Hvad koster det at være medlem af en a-kasse?
De billigste a-kasser koster i underkanten af 450 kr. pr. måned. Se mere om priserne i vores oversigt på forsiden.
Får jeg flere dagpenge i en dyr a-kasse?
Nej, dagpengesatsen er lovbestemt, så den ændrer sig ikke fra a-kasse til a-kasse.
Dagpengesatsen i 2015 er på 90% af din løn, dog maksimalt følgende beløb pr. dag:
- Fuldtid, 827 kr.
- Deltid, 551 kr.
- Dimittend fuldtid, 678 kr.
- Dimittend deltid, 452 kr.
- Ungesats fuldtid, 414 kr.
- Ungesats deltid, 276 kr.
Hvordan er a-kasse reglerne for nyuddannede?
Nyuddannede har den fordel at de ikke behøver 1 års medlemskab før de kan få dagpenge. Dog giver det fordele, hvis du allerede som studerende har meldt dig ind i a-kassen i god tid. Melder du dig ind i a-kassen senest 14 dage efter sidste eksamen, så kan du få dagpenge, en måned efter din uddannelse er afsluttet. Har du været medlem af a-kassen i et år, så kan du også få dagpenge i den første måned.
Er det arbejdspladsen der afgør hvilken fagforening jeg skal melde mig ind i?
Nej, det er helt frit om du vil melde dig ind i en fagforening, samt helt frit hvilken fagforening du vælger. Selve arbejdspladsen er som regel ligeglad med hvilken fagforening du vælger, men det er dine kollegaer ikke altid. På nogle arbejdspladser er der en stærk kultur omkring fagforeningsmedlemskab. Her anbefales det kraftigt at du melder dig ind i ikke bare en fagforening, men præcis den samme fagforening som dine kollegaer. Gør du ikke det, så risikerer du at blive frosset ud. Det er naturligvis ikke lovligt, at diktere dette, men uheldigvis alligevel noget der finder sted på nogle arbejdspladser. Frygt dog ikke for at vælge den forkerte fagforening eller a-kasse, da du frit kan skifte, hvis du fortryder.
Kan jeg få dagpenge som udlænding?
Ja, det kan du sagtens. Der gælder samme regler for udlændinge om at være medlem af en a-kasse i et år før du kan få dagpenge. Du skal naturligvis både have opholdstilladelse og arbejdstilladelse i Danmark for at kunne arbejde i landet, og dermed for at blive medlem af a-kassen.