Er du arbejdsløs har du ret til forskellige uddannelsestilbud og pligt til aktivering alt efter hvilken ledighedsperiode, du er i. Der arbejdes med to forskellige ledighedsperioder: Første og anden. De tilbud du har mulighed for at deltage i og det du er forpligtet til, afhænger af hvilken ledighedsperiode du er i.
Første ledighedsperiode
Som udgangspunkt varer første ledighedsperiode de første 9 måneder af din ledighed. Er du under 25 år varer første ledighedsperiode dog kun 6 måneder.
Er du ufaglært, har du ret til 6 ugers jobrettet uddannelse gennem din A-kasse i første ledighedsperiode. Uddannelsen skal være opført på den såkaldte nationale positivlist over kurser, der anses for at være jobrettede.
Er du faglært, kan du i stedet søge dit jobcenter om et kursus fra den regionale positivliste. Her er udbuddet lidt mindre og mere lokalt funderet. Disse kurser afholdes ofte på AMU-centrene, men der findes også enkelte private aktører på området
Anden ledighedsperiode
I anden ledighedsperiode, der løber fra du har været ledig i 9 måneder – eller 6 måneder, hvis du er under 25 år – har du ikke længere ret til 6 ugers jobrettet uddannelse. Har du ikke brugt retten til efteruddannelse i første ledighedsperiode, har du fortabt retten til uddannelse, men kan dog stadig søge om et kursus fra den regionale positivliste via dit jobcenter.
Det kræver dog at kurset passer ind i den jobplan, som dit jobcenter skal lægge sammen med dig ved starten af din anden ledighedsperiode. Jobplanen indeholder også en plan for aktivering i form af virksomhedspraktik eller job med løntilskud. Kun hvis kurset passer ind i denne plan, kan du få det godkendt.
Anden ledighedsperiode varer indtil du kommer i arbejde eller falder ud af dagpengesystemet.
Se også vores andre begrebsforklaringer
A-kasseAnsættelsesforhold
Arbejdsaktivering
Arbejdsgiver
Arbejdsløs
Arbejdsmarkedsydelse
Arbejdsmiljø
Arbejdsstyrke
Arbejdsvilkår
Dagpenge
Dagpengeperiode
Dagpengesats
Efterløn
Fagbevægelsen
Fagforening
Faggruppe
Feriedagpenge
Ferieregler
FOA
Genoptjeningskrav
Jobrotation
Karensperiode
Ledighedsperiode
Lockout
Lønmodtager
Lønsikring
Mindsteløn
Opsigelsesvarsel
Overenskomst
Pension
Selvstændig
Supplerende dagpenge
Tillidsvalgt
Trepartsforhandling
Ufaglært og faglært