En arbejdsgiver er en virksomhed eller person, der udbyder arbejde til folk. De folk der påtager sig dette arbejde kaldes arbejdstagere eller oftest lønmodtager, fordi arbejdstageren til gengæld for det udførte arbejde modtager et nærmere aftalt pengebeløb som løn for arbejdet.
Arbejdsgiverne er organiseret i en arbejdsgiverforening ligesom lønmodtagerene oftest er organiseret i en fagforening. Arbejdsgiverforeningen eller den arbejdsgiverorganisation, den pågældende arbejdsgiverforening er medlem af, forhandler overenskomster på plads med de fagforeninger, der optager medlemmerne inden for det eller de fagområder, der arbejder i virksomheden.
Arbejdsgiverens ret
Arbejdsgiveren har ret til at lede og fordele arbejdet blandt de ansatte, samt til at ansætte og afskedige ansatte efter behov. De har også ret til at
- fastsætte arbejdstid og arbejdstidspunkt,
- opstille kvalitetskrav til og anvisninger på arbejdets udførelse og
- opstille retningslinjer for medarbejdernes opførsel i virksomheden.
Disse rettigheder vi dog oftest være reguleret af de overenskomster, der er er forhandlet på plads mellem arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer. Denne regulering omfatter f.eks. løn, ferie, afskedigelsesregler m.v.
Arbejdsgiverens pligt
Arbejdsgiveren har pligt til at udstede en ansættelseskontrakt til lønmodtageren inden for de første 30 dages ansættelse. Endvidere har arbejdsgiveren også pligt til at sikre sig, at det arbejde de ansatte sættes til, er inden for lovens rammer og kan udføres forsvarligt, uden at medarbejderne påfører sig en unødvendig risiko for at komme til skade.
Se også vores andre begrebsforklaringer
A-kasseAnsættelsesforhold
Arbejdsaktivering
Arbejdsgiver
Arbejdsløs
Arbejdsmarkedsydelse
Arbejdsmiljø
Arbejdsstyrke
Arbejdsvilkår
Dagpenge
Dagpengeperiode
Dagpengesats
Efterløn
Fagbevægelsen
Fagforening
Faggruppe
Feriedagpenge
Ferieregler
FOA
Genoptjeningskrav
Jobrotation
Karensperiode
Ledighedsperiode
Lockout
Lønmodtager
Lønsikring
Mindsteløn
Opsigelsesvarsel
Overenskomst
Pension
Selvstændig
Supplerende dagpenge
Tillidsvalgt
Trepartsforhandling
Ufaglært og faglært