Inden for fagbevægelsen findes der flere forskellige hverv, hvor det er medlemmerne lokalt på arbejdspladsen, regionalt eller på landsplan, der vælger, hvem der skal beklæde en post. Disse personer kaldes for tillidsvalgte, fordi de er valgt af og blandt medlemmerne.
Lokale tillidsvalgte
Lokalt på arbejdspladsen kan der vælges en tillidsrepræsentant inden for en bestemt fagforenings medlemmer på arbejdspladsen. Denne skal sørge for, at de øvrige medlemmer har gode og rolige arbejdsforhold og i øvrigt varetage kollegaernes interesser over for ledelsen.
Er der tale om en større arbejdsplads, der måske er spredt ud over flere adresser, kan det også komme på tale at vælge en fællestillidsrepræsentant, der varetager medlemmernes interesser over for topledelsen. Endelig kan der i nogle virksomheder skulle vælges en medarbejderrepræsentant til virksomhedens bestyrelse. Det behøver ikke nødvendigvis at være fælledstillidsrepræsentanten.
En anden lokal tillidsvalgt er arbejdsmiljørepræsentanten, der repræsenterer medarbejderne i virksomhedens arbejde med sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen.
Regionalt og landsdækkende tillidsvalgte
Alt efter hvordan den enkelte fagforening er organiseret, kan der også vælges repræsentanter blandt medlemmerne til bestyrelsen i foreningens lokalafdelinger, samt til foreningens hovedbestyrelse. Hovedbestyrelsen består oftest udelukkende af tillidsvalgte repræsentanter i medlemsskaren, samt den daglige ledelse af fagforeningen, hvoraf som minimum formanden oftest også er tillidsvalgt.
Se også vores andre begrebsforklaringer
A-kasseAnsættelsesforhold
Arbejdsaktivering
Arbejdsgiver
Arbejdsløs
Arbejdsmarkedsydelse
Arbejdsmiljø
Arbejdsstyrke
Arbejdsvilkår
Dagpenge
Dagpengeperiode
Dagpengesats
Efterløn
Fagbevægelsen
Fagforening
Faggruppe
Feriedagpenge
Ferieregler
FOA
Genoptjeningskrav
Jobrotation
Karensperiode
Ledighedsperiode
Lockout
Lønmodtager
Lønsikring
Mindsteløn
Opsigelsesvarsel
Overenskomst
Pension
Selvstændig
Supplerende dagpenge
Tillidsvalgt
Trepartsforhandling
Ufaglært og faglært