AK-Samvirke har netop udgivet en rapport der viser, at der nu er 60.000 ledige, der har mistet deres ret til dagpenge siden januar 2013. Tilbage i juni lavede AK-Samvirke ligeledes en undersøgelse omkring danskernes holdning til dagpengereglerne.
2/3 af Danmarks befolkning ønsker dagpengelempelser
Hovedkonklusionen i rapporten er at 2/3 af Danmarks befolkning ønsker dagpengelempelser. Men denne holdning er ikke ligeligt fordelt blandt mænd og kvinder, blandt landsdele eller for de forskellige aldersgrupper. Vi har derfor taget et kig på holdningerne for de forskellige grupper.
Indholdsfortegnelse
Nordjyderne ønsker flere dagpenge
Kigger vi på danskernes holdning til dagpengereglerne fordelt på landsdele, så kan man gøre en spændende iagttagelse. Specielt i den nordligste del af Jylland har mange personer mistet deres job under krisen. Derfor er det ikke så overraskende at der er allerflest nordjyder der ønsker dagpengelempelser. Mere specifikt ønsker 72% af nordjyderne at dagpengeperioden skal forlænges, så færre mister deres dagpenge. I den anden ende har vi Sjælland, hvor det “kun” er 59,6% der ønsker dagpengelempelser. Det er fortsat mere end halvdelen af befolkningen på Sjælland der ønsker at forlænge dagpengeperioden, men ikke nær så mange som i Nordjylland.
Mere overraskende er det når man kigger, når man kigger på et andet aspekt af dagpengelempelser. Adspurgt til genoptjeningskravet, så var der kun 59,2% i Nordjylland der ønskede lempelser her. Dette er det laveste i landet. Genoptjeningskravet er kravet til hvor meget du skal arbejde for igen at få ret til dagpenge. Nordjyderne vil altså gerne hjælpe dem der har været på arbejdsmarkedet i lang tid, men er ikke nær så villige til at hjælpe personer der kun har været på arbejdsmarkedet i kort tid.
De ældre vil hjælpes
Kigger vi på aldersgrupperne, så er der stor forskel på de unge og de ældre. Blandt de unge under 30 år er det ca. halvdelen der ønsker lempelser. Blandt de 30-59 årige ønsker 67,5% at forlænge dagpengeperioden, og 66,6% at sænke genoptjeningskravet. Blandt de 60-74 årige er det 68,9% der ønsker at forlænge dagpengeperioden, og hele 71,1% der ønsker at sænke genoptjeningskravet. Noget tyder derfor på at der bliver flere og flere krav til dagpengelempelser jo ældre man bliver.
Kvinder vil have mere hjælp end mænd
Blandt kønnene er vi heller ikke helt enige i Danmark. Mens 60,5% af mændene ønsker at forlænge dagpengeperioden, så er det hele 68,2% af kvinderne der ønsker at forlænge dagpengeperioden. Det tyder derfor på at mændene i Danmark hellere vil klare sig selv end kvinderne vil. Kvinderne i Danmark har et højere ønske om økonomisk sikkerhed end mændene har.
Højere uddannelse = højere ønske om dagpengelempelser
Højest overraskende viser undersøgelsen at der er flere krav til dagpengelempelser jo højere uddannelse man har. Blandt personer med videregående uddannelser, så er der 68,3% der ønsker at forlænge dagpengeperioden, samt hele 72% der ønsker at sænke genoptjeningskravet. Blandt personer med kort uddannelse er tallene i stedet 61,3% der ønsker at forlænge dagpengeperioden, og 60,4% der ønsker at sænke genoptjeningskravet. Dvs. markant færre der ønsker lempelser i dagpengereglerne blandt personer med kort uddannelse.
Hos Danske a-kasser er vi overraskede over denne tendens, da man må formode at man med en længere uddannelse er bedre stillet, og dermed har lettere ved at klare sig selv uden hjælp. Dette ændrer dog ikke på undersøgelsens resultat, der meget overbevisende viser, at jo højere uddannelse man har, jo højere er ønsket om dagpengelempelser.
Skriv et svar